Od lepszych włosów po promienną skórę, te produkty wiedzą, jak wykorzystać swoją magię. Czy wiesz, że skórka wiśni łagodzi ból tak samo dobrze jak ibuprofen? A może to, że awokado świetnie sprawdza się jako odżywka do włosów? Innymi słowy, jedzenie to lekarstwo. Podsumowaliśmy sześć najważniejszych właściwości leczniczych niektórych owoców i warzyw. Oto owoce i warzywa które leczą:
Spis treści
Owoce ze skórką.
Wbrew powszechnemu przekonaniu owoce zawierają dużo węglowodanów złożonych, które powoli uwalniają cukier do organizmu, pozostawiając długotrwały zastrzyk energii. Owoce ze skórką, takie jak jabłka, dostarczają dodatku błonnika, który dłużej utrzymuje uczucie sytości.
Wiśnie.
Badanie biegaczy, którzy pili sok wiśniowy przez tydzień przed wyścigiem i w dniu zawodów wykazało, że zgłaszali znacznie mniej stanów zapalnych i szybszą regenerację mięśni niż ci, którzy otrzymywali placebo. Wiśnie mają najwyższą zawartość środka przeciwzapalnego ze wszystkich produktów spożywczych – zwłaszcza w skórce.
Jarmuż.
Jarmuż od jakiegoś czasu cieszy się reputacją superfood i nie bez powodu. Wysoka zawartość witaminy K dowiodła, że może zmniejszyć ogólne ryzyko zachorowania na raka lub śmierci z powodu raka – wynika z badań opublikowanych w American Journal of Clinical Nutrition. Zawiera również ogromną dawkę witamin A i C, magnezu oraz błonnika.
Awokado.
Awokado i żywność bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 są kluczowe dla zdrowej skóry głowy. Awokado jest również bogate w witaminy B i E, które, jak wykazano, pobudzają wzrost włosów. Nic dziwnego, że są zwykle używane w maseczkach do włosów, dzięki ich właściwościom nawilżającym i kondycjonującym.
Marchewki.
Marchew zawiera bogactwo karotenoidów i beta-karotenu, które nadają naszej skórze zdrowy blask. Beta karoten pomaga również w produkcji kolagenu.
Grzyby shiitake.
Wsparcie immunologiczne ze spożywania grzybów shiitake zostało od dawna udokumentowane. Mają wysoką zawartość lentynanu, który wzmacnia nasz układ odpornościowy i zmniejsza ryzyko infekcji.
Najnowsze komentarze