5 dań, które trzeba spróbować na Litwie. Gdzie zjeść w Wilnie?

Myślę  „kuchnia litewska”, widzę ziemniaki, śmietanę, czarny chleb i skwarki. Jedzenie jest trochę podobne do polskiego, tylko bardziej ciężkie i tłuste. Osobiście jestem fanką litewskich potraw, choć nie wyobrażam sobie jedzenia ich na co dzień  – po dwóch cepelinach człowiek nie może ruszyć się z miejsca. Co prawda za tydzień znowu je zamawia, aż nagle zdaje sobie sprawę, że bez cepelinów nie ma życia.

Poniżej lista moich ulubionych litewskich potraw oraz miejsc, w których warto zjeść w Wilnie. 🙂

1. Chłodnik litewski – šaltibarščiai

chłodnik litewski

Przyznaję – oszalałam na punkcie chłodnika litewskiego. Gdy wiedziałam, że za miesiąc wyjeżdżam z Wilna, jadłam go prawie codziennie! Ta pyszna zupa składa się z kefiru, botwinki, szczypioru, ogórka i jajka. Podawana jest najczęściej z gotowanymi ziemniakami na boku. Pycha!

2. Cepeliny

cepeliny, kuchnia litewsa, etno dvaras, wilno

To chyba najbardziej popularne danie kuchni litewskiej, w Polsce znane także jako kartacze. Wyglądają trochę jak owalne pyzy ziemniaczane, jednak receptura jest inna. Cepeliny robi się z tartych ziemniaków, bez dodatku mąki. Najpopularniejsze są te z mięsem, podane ze śmietaną i skwarkami. Można wybrać także wersję wegetariańską – np. z białym serem lub grzybami.

3. Kibiny

kibiny, kuchnia litewska, troki

Kibiny to pyszne pieczone pierogi z kruchego ciasta. Wywodzą się z kuchni tatarskiej i tradycyjnie nadziewane są jagnięciną i cebulą. Do wyboru jest jednak wiele innych farszów – m.in. kruczak, twaróg, szpinak czy ser żółty. Kibiny idealnie komponują się z ciepłym bulionem.

Danie to jest charakterystyczne dla podwileńskich Trok. Najlepiej smakuje w knajpach z widokiem na zamek i jezioro.

4. Kepta duona

kepta duona, litewska kuchnia, wilno, przekąska

Nikomu nie trzeba chyba przedstawić tradycyjnego litewskiego chleba na zakwasie. Uwielbiam jego charakterystyczny słodko-kwaśny smak z dodatkiem kminku. Często podawany jest w koszyku do dań w restauracjach.

Kepta duona to podłużne grzanki z solą i czosnkiem podane lub polane sosem serowo-majonezowym. Najsmaczniejsza i najcięższa przekąska do piwa, jaką widział ten świat. Idealna także do kwasu chlebowego, który warto wypić na Litwie.

5. Bliny żmudzkie – žemaičių blynai

Bliny żmudzkie, kuchnia litewska, placki ziemniaczane, wilno

Kolejne na liście danie z ziemniaków. Bliny żmudzkie to grube placki ziemniaczane z farszem mięsnym lub grzybowym. Nie bylibyśmy na Litwie, gdyby potrawie nie towarzyszyły skwarki i śmietana lub polewa z jajka i cebuli.

Gdzie zjeść w Wilnie?

Etno Dvaras $$

Klimatyczna restauracja z pysznym jedzeniem w przystępnych cenach. Duży wybór dań kuchni litewskiej. Czasami trzeba poczekać na stolik, ale zdecydowanie warto! Serwowane w Etno Dvaras cepeliny i placki ziemniaczane są idealne! Lokal znajduje się w samym sercu starówki. Latem można usiąść na zewnątrz i obserwować uliczny gwar, zaś zimą warto zejść do ceglanej piwnicy z pięknym wystrojem.

Adres:  Pilies g. 16

Žemaičių ąsotis $

Restauracja znajduje się na uboczu, co przekłada się na niższe ceny. Oferta lunchowa, obejmująca zupę i danie główne,  kosztuje jedynie 3 euro. Ciekawy wystrój i bardzo dobre jedzenie.

Adres: Naugarduko g. 32-1

Šnekutis $

Šnekutis to połączenie restauracji i pubu. Świetny klimat, pyszne, tanie jedzenie i duży wybór lokalnych piw. Do napoju warto zamówić tradycyjną litewską przekąskę – kepta duona. W centrum znajdują się trzy lokale.

Adres:  

  • Polocko g. 7A
  • Šv. Mikalojaus g. 15
  • Šv. Stepono g. 8
Senoji trobelė $$$

Przechodząc przez próg restauracji można poczuć się jak na litewskiej prowincji. Wystrój typowy dla tradycyjnej wsi, tak samo jak stroje kelnerów. Bardzo miła obsługa, mówiąca po polsku, i wyśmienite jedzenie.

Adres: Naugarduko g. 36

Chačapuri $

Ostatnia rekomendacja co prawda nie ma w ofercie dań kuchni litewskiej, ale nie mogłam pominąć tego miejsca. Chačapuri Sodų to knajpa z genialnym jedzeniem gruzińskim, które jest bardzo popularne na Litwie. Rewelacyjne zupy i chacapuri adjaruli z serem, jajkiem i masłem skradły moje serce!

Adres: Sodų g. 9

Smacznego! 🙂

7 komentarzy

  1. Mi akurat trzeba przedstawiać litewski chleb na zakwasie – nigdy nie miałem okazji do spróbować
    Nie jestem fanem ciężkiej kuchni, polskiej również, więc najbardziej interesuje mnie chłodnik:)

    Jak wygląda sprawa z cenami? Czy znaki dolarów przy restauracji odzwierciedlają ceny?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *