Wilno to niezwykle urocze miasto położone nad Wilią i u ujścia rzeki Wilejki. Litewska stolica stanowi niezwykle ważny ośrodek kulturalny oraz największe skupisko Polonii na ziemi litewskiej. To wielokulturowe miasto jest każdego roku odwiedzane przez tysiące turystów z całego świata. Przepyszna kuchnia litewska potrafi zaskoczyć niejednego gościa. Zatem gdzie zjeść w Wilnie wyjątkowe w smaku dania regionalne?
Spis treści
Wilno restauracje a przepyszne potrawy litewskie
Wilno to wyjątkowe miasto o bogatej tradycji. Słynie ono z niezwykle bogatej architektury oraz wielu ciekawych atrakcji. Wśród wielu cennych zabytków można bez wątpienia wymienić najpiękniejszą w całej Europie Środkowo – Wschodniej starówkę, która to została wpisana na listę obiektów Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. To niezwykłe miejsce jest każdego roku odwiedzane przez miliony turystów, nie tylko z Polski, lecz także z całego świata. Znajdują się tutaj liczne bary oraz restauracje, w których serwowane jest typowo litewskie jedzenie .Co zjeść w Wilnie, aby smak tych niesamowitych potraw na długo pozostał w naszej pamięci?
Wilno – gdzie zjeść podobnie jak po polsku?
Kuchnia litewska podobnie jak Polska zawiera mnóstwo potraw opartych na ziemniakach oraz mące. Ponadto ludność tego kraju konsumuje bardzo duże ilości fasoli, kapusty oraz buraków. Do przyprawiania poszczególnych potraw kucharze litewscy używają przede wszystkim pieprzu, gałki muszkatołowej, czosnku oraz kolendry. Turyści z Polski mogą tutaj zatem rozkoszować swoje podniebienia i wybierać takie potrawy, które to swym wyjątkowym smakiem będą przypominać nieco dania serwowane w rodzinnym kraju.
Z pewnością znajdzie się tutaj także coś dla osób, które to dbają o swoją linię. Kuchnia litewska znana jest bowiem także z serwowania lekkich oraz dietetycznych potraw. Litewskie jedzenie jest wyjątkowo pyszne, pachnące oraz jedyne w swoim rodzaju.
Wilno – jedzenie regionalne o niesamowitym smaku i aromacie
Wiele turystów przebywających w tym mieście bardzo często zastanawia się gdzie zjeść w Wilnie, aby dobrze posmakować wyjątkowych regionalnych potraw. Otóż nie brakuje ich w wielu barach i ekskluzywnych restauracjach znajdujących się w tym mieście.
Będąc w Wilnie warto na pewno skosztować wyjątkowe w smaku Cepeliny, które to nieco przypominają nieco polskie pyzy. W zależności od regionu Litwy do potrawy tej używa się innego nadzienia. I tak na przykład cepelinami z rybnym farszem można zajadać się na stolach mieszkańców Kłajpedy, a z kolei w Żemajtii można spróbować cepelinów z dodatkiem sosu grzybowego oraz gęstej śmietany.
Drugim typowo litewskim daniem jest bez wątpienia chłodnik litewski, który to podobnie jak w naszym kraju przyrządza się z ogórków, buraków, jajek oraz koperku. Ta wyśmienita zupa jest podawana na zimno i zawsze jest zabielana kwaśnym mlekiem lub śmietaną.
Inne znane potrawy litewskie to bliny, a więc grube, ziemniaczane placki z nadzieniem z grzybów lub mięsa. Bardzo smaczna jest także babka ziemniaczana. Jest to swego rodzaju zapiekanka ziemniaczana podawana z dodatkiem cebuli, boczku oraz jajka. Popularnym dodatkiem do wielu tradycyjnych dań podawanych w litewskich restauracjach jest bardzo często zsiadłe mleko czy też gęsta śmietana.
Będąc w Wilnie trzeba także koniecznie skosztować Kibiny, a więc pierożki wykonane z kruchego ciasta. Potrawa ta wywodzi się z kuchni tatarskiej. Nadzieniem tych niezwykle smacznych oraz aromatycznych pierogów jest zazwyczaj mięso, a czasem także różnorodne warzywa z dodatkiem żółtego sera. Ich niesamowity smak oraz konsystencja doskonale łączy się z ciepłym, esencjonalnym bulionem.
Warto też skosztować ciemnego, żytniego chleba na naturalnym zakwasie, który to posiada porównywalnie lepszy smak, niż pieczywo dostępne w wielu naszych sklepach. Chleb ten jest wypiekany z dodatkiem miodu, kminku oraz rodzynek. Dla smakoszy piwa polecany jest chleb o nazwie łabas, ze słonecznikiem, serem oraz czosnkiem, który to stanowi wręcz wyśmienitą przekąskę do tego trunku.
Kindziuk i świńskie uszy – mięsne dania litewskie
Na Litwie nie brakuje także pysznych dań przyrządzonych z mięsa. Będąc w wileńskiej restauracji nie można odmówić sobie kindziuka, a więc twardej oraz mocno wędzonej wędliny. Powstaje ona z mięsa wieprzowego z dodatkiem wielu aromatycznych przypraw, wśród których można wymienić kolendrę, czosnek oraz pieprz. Ponadto do wędliny tej dodaje się saletrę i szczyptę cukru. Kindziuk to bez wątpienia prawdziwa uczta dla podniebienia każdego prawdziwego mięsożercy.
Będąc w Wilnie warto też skosztować świńskie uszy, które to stanowią wyjątkową przekąskę do piwa. W wileńskich restauracjach do wyboru wszystkich klientów są uszy parzone, wędzone, krojone oraz z przyprawami.
Potrawy serwowane na Litwie potrafią zaskoczyć swym wyjątkowym smakiem niemalże każdego turystę. Zatem zwiedzając Wilno i okolice warto skosztować potraw serwowanych w tamtejszych restauracjach.
Najnowsze komentarze