Jak zostać nauczycielem angielskiego w Wietnamie?

Zostanie nauczycielem angielskiego w Wietnamie jest wyjątkowo proste. Wystarczy dobra znajomość języka i ‘zachodni wygląd’. Zapotrzebowanie jest ogromne i pracę znajdzie tu każdy mniej lub bardziej ogarnięty osobnik. Jeśli marzy Ci się przeprowadzka do ciepłego i taniego kraju, to ten artykuł jest dla Ciebie! 🙂

Wymagania – trzy kroki do celu

Jakie warunki trzeba spełnić, żeby dostać pracę w Wietnamie?

Przede wszystkim, bardzo dobra znajomość angielskiego. Może wydawać się to dość oczywiste, jeśli ktoś zamierza być nauczycielem tego języka. Niestety nie dla wszystkich. Zdarza się, że przyjeżdżają tu osoby bez znajomości angielskiego i również dostają pracę (!) jedynie ze względu na ich ‘zachodni wygląd’, czyli białą twarz.

Po drugie, dobre podejście do dzieci. Większość ofert pracy (szczególnie dla nie native speakerów) to oferty nauczania dzieci. Znam osoby, które przyjechały tu, aby rozpocząć karierę w oświacie, nie mając wcześniej żadnej styczności z dziećmi lub nawet nienawidząc dzieci (!). Jak możecie się domyślać, tego typu historie zazwyczaj nie kończą się dobrze…

Po trzecie, chęć przeprowadzki na inny kontynent. Warto wcześniej poczytać trochę na temat kraju, do którego chce się przeprowadzić. Dobrze jest wiedzieć z jakimi różnicami kulturowymi można się spotkać, jakie jest jedzenie, pogoda itd. Fani dewizy życiowej #yolo mogą pominąć ten punkt.

Co ułatwi zdobycie dobrej pracy?

Jak już wspominałam, bardzo dużą rolę przy rekrutacji odgrywa wygląd. Do tego stopnia, że niestety łatwiej dostać tu pracę białemu backpackerowi bez żadnych kwalifikacji czy doświadczenia niż czarnoskóremu nauczycielowi z wieloletnim stażem i dyplomem z Oxfordu. Rodzice chcą, żeby ich dzieci były uczone przez białych, gdyż panuje tu stereotyp, że jasna skóra oznacza mądrość, piękno i ogólnie wszystko co najlepsze. Z braku podstawowej wiedzy zdarza się, że uznają każdego posiadacza jasnej karnacji za native speakera języka angielskiego. Oczywiście są też miejsca, które nie kierują się rasistowskimi przekonaniami, jednak wciąż jest to mniejszość.

Jeśli chce się pracować w placówce o dobrej renomie i dostawać wyższe wynagrodzenie, warto posiadać certyfikat, który uprawnia do nauczania angielskiego za granicą. Do najpopularniejszych należą CELTA oraz TEFL. Certyfikat TEFL można zrobić stacjonarnie lub online. Ceny wahają się od 200 do 2000 dolarów (kurs online jest oczywiście tańszy, jednak nie zawiera zajęć praktycznych).

Pracodawcy rzadko zwracają uwagę na to, czy ktoś posiada wykształcenie wyższe. Jeśli jednak planuje się pracować w Wietnamie legalnie trzeba posiadać minimum licencjat (obojętnie jaki kierunek) + certyfikat TEFL lub CELTA.

Atutem w CV będzie oczywiście doświadczenie w pracy z dziećmi. Często pracodawcy proszą o poprowadzenie lekcji próbnej i wówczas dobrze jest wiedzieć, jak się w takiej sytuacji zachować.

Zarobki i koszty życia

Stawka godzinowa dla nie native speakerów w Hanoi waha się od 18 do 22 dolarów za godzinę na rękę. Dla nativów stawki wynoszą od $25 w górę. Etat nauczyciela to najczęściej ok. 20 godzin w tygodniu. Tak więc pracując 20 godzin w tygodniu za 20 dolarów za godzinę, miesięczna pensja to $1600.

Koszt wynajęcia pokoju w przyzwoitym standardzie w Hanoi to $200, zaś kawalerki minimum 250. Opłaty różnią się w zależności od pory roku. Latem, gdy nie da się wytrzymać bez klimatyzacji, są trochę wyższe.

Najpopularniejszym środkiem transportu jest skuter, miesięczny wynajem to koszt $40. Używany skuter można kupić od 200 dolarów.

Ceny jedzenia i artykułów spożywczych są dość niskie, stąd też pracując jako nauczyciel jest się w stanie co miesiąc odłożyć część wypłaty.

Przykładowe ceny:

Obiad w lokalnej knajpie: $1

Obiad w restauracji: $4

Piwo w sklepie: $0,4

Piwo lane Bia Hoi (ponoć najtańsze na świecie): $0,2

Paliwo: $1 za litr

Kawa: $1

Bilet do kina: $3

Pakiet internetu 10GB na miesiąc: $8

Więcej cen (artykuły spożywcze, paliwo, fast food) znajdziecie tutaj.

Jak znaleźć pracę – krok po kroku

1. CV

Jeśli nie można pochwalić się wieloletnią karierą w nauczaniu, warto wypisać inne doświadczenia, które zdobyło się w pracy z dziećmi, np. bycie korepetytorem czy opiekunem kolonijnym. Bardzo ważnym elementem CV jest zdjęcie. Dobrze, jeśli nie wygląda ono jak z kartoteki policyjnej (zdjęcia paszportowe). Plusem będzie uśmiech i przyjazny wygląd. Do tego do aplikacji warto załączyć także kilka fotografii przedstawiających siebie w pracy z dziećmi.

2. Szukanie pracy

Pracy najlepiej jest szukać na miejscu przez grupy na Facebooku. Codziennie pojawia się tam wiele ogłoszeń. W Hanoi do popularnych grup należą:

Hanoi English Teaching Jobs

English Teaching Jobs in Hanoi

Osobiście nie polecam szukania pracy, gdy jeszcze nie jest się w Wietnamie. Przed przyjazdem do Hanoi miałam jedną rozmowę na Skype, dostałam pracę z zakwaterowaniem, wszystko było dogadane. Dzień przed lotem okazało się, że znaleźli kogoś innego (oczywiście nikt mnie o tym wcześniej nie raczył poinformować).

3. Rozmowa o pracę i lekcja demo

Podczas rozmowy kwalifikacyjnej pracodawcy najczęściej zadają kilka pytań dotyczących doświadczenia aplikującego, a przy okazji oceniają, czy jest on faktycznie tak biały jak na zdjęciach. 🙂 Często proszą także o poprowadzenie nieodpłatnej lekcji demo. Nie powinna ona trwać dłużej niż 30 minut. Jeśli dana osoba dobrze się zaprezentuje, wówczas dostaje ofertę zatrudnienia.

4. Umowa

Warto dokładnie zapoznać się z kontraktem i zwrócić szczególną uwagę na takie elementy jak okres i zasady wypowiedzenia, dokładny zakres obowiązków czy przyznawanie urlopu. Wynagrodzenie powinno być zapisane w walucie lokalnej, czyli w wietnamskich dongach. Niektórzy pracodawcy stawki w umowach wpisują w dolarach, aby potem wybierać możliwie najgorszy przelicznik.

Wizy

Legalną pracę w Wietnamie zapewnia work permit. Aby go zdobyć należy posiadać wykształcenie wyższe i certyfikat uprawniający do nauczania oraz znaleźć szkołę lub centrum, które będzie naszym sponsorem. Nie jest to jednak takie łatwe, gdyż niewiele placówek pomaga w zdobyciu tego dokumentu.

Większość osób pracuje więc na wizie turystycznej. Aby ją dostać należy przez internet aplikować o Visa Approval Letter (koszt 15 usd). Trzymiesięczną wizę otrzymuje się na lotnisku za opłatą 25 dolarów. Minusem tej wizy (oprócz tego, że pracuje się nielegalnie) jest konieczność przedłużania jej co 3 miesiące. Taniej wychodzi wyjazd z kraju (np. do Bangkoku) i otrzymanie nowej wizy przy wjeździe, niż aplikowanie o przedłużenie jej będąc w Wietnamie.

Inną opcją jest wiza biznesowa. Proces jej zdobycia wygląda podobnie jak w przypadku wizy turystycznej. Różnica jest w cenie oraz w okresie ważności dokumentu. Wiza biznesowa jest droższa, jednak może być ważna 6-miesięcy lub rok. Jest to dobra opcja dla osób, które nie chcą co 3 miesiące wyjeżdżać z kraju.

O Approval Letter aplikuje się przez agencję. W internecie można znaleźć wiele firm, które się tym zajmują. Najtańszą opcją, jaką dotychczas znalazłam jest Vietnam Visa Pro.

FAQ

Dlaczego etat to tylko 20 godzin w tygodniu? Czy można pracować więcej?

Tyle godzin zazwyczaj dostaje się w szkole prywatnej, gdzie zajęcia odbywają się wyłącznie w popołudnia i weekendy. Dodatkowo można rano uczyć w przedszkolu lub w szkole publicznej. Przez pewien czas łączyłam pracę w centrum językowym z przedszkolem, ale na dłuższą metę było to dla mnie zbyt męczące (szczególnie, że moi najmłodsi uczniowie mieli po kilkanaście miesięcy i nie umieli jeszcze mówić po wietnamsku…). Znam jednak osoby, które tak robią i dają radę.

Czy praca jest ciężka?

I tak, i nie. Praca z dzieciakami pochłania sporo energii i wymaga dużo zaangażowania. Trzeba śpiewać, tańczyć, robić z siebie klowna i przy okazji nie dać sobie uczniom wejść na głowę. Ja pracuję w centrum językowym, gdzie w klasie jest maksymalnie 20 dzieci, jednak w szkołach publicznych nauczyciele stają czasem przed wyzwaniem opanowania szajki nawet 50 uczniów. Z drugiej strony, pracując średnio 3 godziny dziennie, ma się dużo czasu na odpoczynek i regenerację.

Jak uczyć dzieci bez znajomości wietnamskiego?

Na zajęciach z małymi dziećmi w klasie jest asystentka, która pomaga w tłumaczeniu i w opanowaniu chaosu. Zdarzały mi się zarówno bardzo pomocne asystentki, jak i takie, które po angielsku potrafiły się jedynie przedstawić lub całe zajęcia siedziały na telefonie. W przypadku drugiej opcji należy przyjąć postawę Rejenta Milczka –  ‘Niech się dzieje wola nieba’. 🙂

Ile pieniędzy potrzeba na start?

Bilet lotniczy Warszawa -> Hanoi – ok. $400

Wiza na 3 miesiące – $40

Szczepienia – $100

Ubezpieczenie – $30

Wynajęcie pokoju + kaucja – $400

Wynajęcie skutera – $40

Paliwo – $20

Jedzenie, rozrywka, inne – $150

Łącznie – min. $1180

 

Przedstawione powyżej informacje opierają się na moim doświadczeniu, które zdobyłam podczas ponad rocznej pracy w centrum językowym w Hanoi, stolicy Wietnamu. Trochę innych warunków należy się spodziewać w mniejszych miastach. Stawki są zazwyczaj niższe, ale pracodawcy oferują dodatkowe bonusy, np. darmowe zakwaterowanie czy wypożyczenia skutera.

Informacje praktyczne dotyczące wyjazdu do Wietnamu (szczepienia, pieniądze, bezpieczeństwo, pogoda) znajdziesz tutaj.

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, napisz je w komentarzu lub wyślij do mnie maila na: zolwimkrokiem@gmail.com 🙂

 

 

10 komentarzy

  1. Czy 60-godzinny kurs TEFL wystarczy, czy powinno się wybrać 120 godzin?

    Nie do końca też rozumiem jak to jest z legalną pracą. Do uzyskania wizy pracowniczej trzeba mieć już wybrane miejsce pracy. Ale jeśli pojedzie się tam na wizie turystycznej, a dopiero później znajdzie pracę to ile zajmuje dostanie wizy pracowniczej już na miejscu i jak w ogóle można aplikować?

    1. Myślę, że warto wybrać kurs 120-godzinny – jest on tu rozpoznawany i powszechnie akceptowany przez pracodawców. Nie wiem jak wygląda sprawa z 60-godzinnym, na pewno jest mniej popularny.

      Zgadza się, w aplikowaniu o work permit pomaga pracodawca, dlatego większość osób leci do Wietnamu na wizie turystycznej/biznesowej i dopiero na miejscu aplikuje o pozwolenie o pracę. Być może jest także możliwość zrobienia tego przed wyjazdem, jeśli wcześniej dogada się z pracodawcą przez internet, ale osobiście nie słyszałam o takich sytuacjach. Polecam jednak najpierw polecieć i zobaczyć warunki pracy na własne oczy przed podpisaniem umowy, bo czasem to, co pracodawcy obiecują przez internet nijak ma się do rzeczywistości… Powodzenia!

  2. Jak oceniasz skuteczność tego nauczania? Z jakich podręczników korzystają szkoły? Istnieją syllabusy kompatybilne z międzynarodowymi? Jakie są kary za nielegalną pracę? Urlop, ubezpieczenie zdrowotne? Słyszałem bardzo dużo opowieści o ludziach oszukanych w Wietnamie, chyba nawet jeszcze więcej niż z Chin. Po tym co piszesz, rozumiem, że udało Ci się trafić do jakiegoś w miarę uczciwego miejsca, ale pewnie chodzą opowieści po mieście, co się gdzie wyczynia. Może masz jakieś do podzielenia się?

    1. Program i podręczniki różnią się w zależności od szkoły. Ja pracuję w centrum językowym i korzystam z przygotowanego sylabusa. W niektórych centrach nie ma żadnych programów i nauczyciele muszą sami przygotowywać plany zajęć. Ogólnie to daleko tu do norm i zasad panujących w Europie… Mam zapewnione ubezpieczenie zdrowotne, urlop jest nieodpłatny, ale to też w każdym centrum działa inaczej. Problemy z policją zdarzają się rzadko, ponieważ każdy kto prowadzi tu swój biznes dogaduje się z policją i albo ma znajomości, albo płaci łapówki. Oszustwa się zdarzają, słyszałam o paru przypadkach, gdy nie wypłacili komuś pieniędzy. Przed szukaniem pracy dobrze jest sprawdzić opinie o danej szkole i np. zapytać o nią na jakiejś grupie facebookowej.

    1. Dzięki! Mam nadzieję, że artykuł będzie pomocny! 🙂 Też było dla mnie dużym zaskoczeniem to, że wygląd odgrywa tu większą rolę niż umiejętności czy doświadczenie. W Wietnamie tego typu absurdów nie brakuje…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *